„Кафа је само реч за нешто више“


Инспирисане радионицом „Сврати на кафу“ одржаном је 30. маја 2019. у Галерији Народног музеја Краљево, у окружењу изложбе „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“, учеснице радионице, ученице Економске-трговачке школе, организовале су у својој школи несвакидашњи догађај. Користећи исти начин рада, које су научиле од ауторке радионице Јелене Марковић, историчарке уметности (НВО Арт дистрикт), група ученица са својом професорком Весном Лужњанин, припремила радионицу „Кафа је само реч за нешто више“ 12. јуна 2019. у једној од школских учионица.

Професорка Весна Лужњанин са својим ученицама
Професорка Весна Лужњанин са својим ученицама

Догађај је организован као сусрет наставница, које су отишле у пензију са онима које и даље раде и позиву се одазвао велики број. Радионици је претходила читава активност прикупљања предмета везних за кафу, али и шире, ручних радова, односно читавог спектра предмета везаних за ручну израду у кућним условима, која је део наше традиције.

На почетку, све присутне је поздравила Драгана Пауновић, директорка Економско-трговачке школе и позвала Јелену Марковић да се обрати. Радионица је поновила метод рада да свака учесница, мељући кафу на ручној воденици, одговори на питања везана за његов однос према овом напитку, при чему су припремљено више десетине различитих питања. Међутим, програм је проширен на поезију и извођење песама, чиме је дат нови садржај и остварена добра међугенерацијска комуникација, на задовољство свих присутних.