Poseta Kraljevačkog pozorišta našoj školi povodom predstave „Trpele“

Učenici i profesori Ekonomsko-trgovinske škole odgledali su 12. marta 2023. godine predstavu Kraljevačkog pozorišta „Trpele“. Nakon odgledane predstave, u četvrtak, 6. 4. 2023. godine našu školu su posetile i sa učenicima Ekonomske škole,  Srednje muzičke škole i Medicinske škole razgovarale rediteljka predstave Aleksandra Kovačević i glumice Biljana Talić, Gorica Dinulović i Svetlana Milenković. Pored učenika, razgovoru i druženju prisustvovali su i profesori Jelica Milutinović, Vesna Dragojević, Jelena Biševac Damjanović, Žarko Milojčević i Danijela Nikolić Surla. Tema razgovora bilo je nasilje nad ženama, ali razgovaralo se i o porodičnom nasilju, kao i o vršnjačkom nasilju među tinejdžerima.

Predstava „Trpele“ je bila povod da se spoje škola i pozorište i da se na jedan malo drugačiji način govori o porodičnim odnosima, o nasilju nad ženama, o predrasudama i stereotipima koji su prisutni u društvu. Tokom razgovora čuli su se utisci sa predstave, kako se došlo na ideju da se stvori predstava, o samom stvaralačkom procesu i o realizacije na sceni. Glumice su govorile o svojim utiscima sa predstava, reakcijama publike, značaju koji predstava ima na svakog ko je pogledao predstavu, ali i o tome kako su se pripremale za svoje dvostruke uloge (ulogu žrtve i nasilnika) i koliko je sam taj proces bio zahtevan. Otvorenim razgovorom, ne skrivanjem nasilja, prijavljivanjem, možemo da doprinesemo promeni svesti i utičemo na rešavanju ovog velikog problema.

Razgovor i razmena mišljenja između učenika, rediteljke i glumica bio je inspirativan i koristan za sve učesnike. Još jednom je dokazano da i kad se zavesa spusti, predstava nastavlja da živi među publikom, a ova predstava posebno opominje da ni jedan oblik nasilja nije prihvatljiv.

Zahvaljujemo se Kraljevačkom pozorištu, učenicima i nastavnicima što su uzeli učešće u ovoj aktivnosti i  nadamo se da će se ovakvo kreativno druženje uskoro ponoviti.