Regionalno takmičenje – Poslovni izazov

Na Regionalnom takmičenju poslovni izazov, održanom u Čačku 19.10.2022. učestvovali su učenici naše škole: Filip Čaprić, Miloš Simić, Mia Panić, Zorana Kostić i Ana Grujić. Njihov mentor je bila profesorka Željka Vulović.

Regionalno takmičenje Poslovni izazov je jednodnevni događaj u kome predstavnici akademskog i biznis sektora postavljaju pred timove učenika „izazov“ – zadatak koji predstavlja neki od njihovih realnih poslovnih problema. Poslovni izazov ove godine je bio da učenici osmisle proizvod ili uslugu koja bi sprečila ometanje pažnje, slabiju koncentraciju…korisnicima. Po 100 učenika srednjih škola na svakom od 4 regionalna takmičenj se dele u timove od po 5 učenika iz različitih škola i osmišljavaju biznis ideju kao odgovor na “izazov” koji im postavlja domaćin takmičenja. Tokom rada, svaki tim ima laptop i pristup potrebnim informacijama preko interneta, mentora . Učenici osmišljavaju biznis plan, izrađuju  prezentaciju  koju na kraju dana prezentuju.

Ovo takmičenje je bila prilika da nastavnici prisustvuju otvaranju prvog Mejkers laba  u Čačku u Medicinskoj školi.
Grupa za obrazovanje: Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke i Dostignuća mladih u Srbiji zajedno rade na ovom projektu. Rad Mejkers laba zasniva se na povezivanju  STEAME  oblasti (science, technology, engineering, math, entrepreneurship / nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost, matematika, preduzetništvo). Cilj je  je da učenici i nastavnici na inovativan način pristupaju edukaciji i rešavanju problema, da se učenici zainteresovani za nauku ohrabre da dalje razvijaju interesovanja u tom pravcu i da se podstiče eksperimentisanje i multidisciplinarnost u nastavi. To znači da će učenici istovremeno sticati znanja i razvijati veštine iz mnogih oblasti, kao i da će moći da to praktično primene. Suština savremenog obrazovanja je upravo u tome da učenik može tokom jednog časa da temi pristupa iz uglova različitih disciplina.

Krajnji cilj je povezivanje škola sa građanskim inicijativama i umrežavanje škola na lokalnom a onda i širem nivou.